Schutterskoning kan Keizer worden op Schuttersfeest Velp

Iedereen boven de 18 jaar kan op Koningsdag, donderdag 27 april meedoen aan het Vogelschieten in Velp. De Schutterskoning kan dan later dit jaar meedoen aan het Keizerschieten op het Velpse Dorpsfeest ter gelegenheid van 450 jaar Rheden. Inschrijven kan donderdag ter plaatse, op het plein voor het Gezondheidscentrum aan de Rozendaalselaan tussen 11 en 11.45 uur (€ 10).

Dorpsfeest Velp

Op zondagmiddag 10 september wordt op Landgoed Biljoen in Velp een Dorpsfeest georganiseerd in het kader van 450 JAAR RHEDEN. De weekenden erna zijn er festiviteiten in de andere zes dorpen van de gemeente.

Keizer

Een van de hoogtepunten in Velp is het Schuttersfeest; Vogelschieten op een houten vogel. Jaarlijks wordt in Velp op Koningsdag geschoten voor de eretitel “Koning”. Ter gelegenheid van dit Dorpsfeest wordt geschoten voor de titel ‘Keizer van de gemeente Rheden’. Voormalige Koningen uit Velp en de meeste recente Koningen uit de andere dorpen van de gemeente strijden om deze eervolle titel. Juwelier Aalbers uit Velp laat zijn zilversmeden een uniek kunstwerkje maken als tastbare herinnering voor deze Keizer.

Traditie

Vogelschieten op de verjaardag van de Koning(in) is in Velp een traditie die al in 1871 begon met de oprichting van Schietvereniging LUPS (Leert Uiterst Precies Schieten), door Kasteel Biljoen-eigenaar Lüps. In 1889 werd een nationaal Schuttersfeest georganiseerd waarvoor zelfs Koning Willem III zijn komst had aangekondigd. Het Vogelschieten op Koningsdag is nog steeds een vast onderdeel van de oranjefestiviteiten die Velp voor Oranje organiseert. Nu niet meer in het Ossendal, maar te midden van de duizenden bezoekers die de Koningsmarkt op de Rozendaalselaan bezoeken: op het plein voor het Gezondheidscentrum. Maar de traditie is gebleven dat de Schutterskoning van wordt huis gehaald en de nieuwe Koning naar huis wordt gebracht in een rijtuig met twee paarden. Volgens de huidige Schutterskoning Johan Thijsse was dat voor hem het hoogtepunt van het evenement.